עולים בשטח, יורדים בכביש: מסלול GS ממיתר להר עמשא

עולים בשטח, יורדים בכביש: מסלול GS ממיתר להר עמשא

לצאת לכביש או לרדת לשטח? אנחנו בוחרים שלא לבחור… נצלו יום של מזג אוויר בהיר וקריר וצאו למסלול מגוון ומאתגר שמשלב את הטוב שבכל העולמות, ממיתר עד הר עמשא ובחזרה.


כדי להגיע לנקודת ההתחלה נרכב דרומה על כביש 6 עד למחלף מיתר המפגיש את כביש 31 לכיוון ערד עם כביש 60 שמגיע למעבר מיתר. במחלף נפנה שמאלה, כלומר צפונה – לכיוון מיתר, נעבור את הכניסה למיתר עצמה ואחריה את הכניסה לכרמית. אחרי שנחלוף גם על הפניה שמאלה לסנסנה נחפש מצד ימין את הכניסה לדרך הנוף של יתיר, שממוקמת כ-150 מטרים אחרי הצומת האחרונה. אם במקרה חלפתם על פניה והגעתם פיזית למעבר מיתר, פשוט חיזרו דרומה כדי למצוא את הכניסה.

לאחר סדרת פיתולים קטנה האספלט מסתיים ואת מקומו תופסת דרך עפר רחבה מאד המסומנת בסימון שבילים כחול. רוכבים עוד קצת ומגיעים לאיזור מנוחה משובץ בשולחנות קק"ל ובהמשכו פניה ימינה לסימון שבילים ירוק, שדווקא לא ישמש אותנו במסלול הזה. זו נקודה מעולה לשלוף פק"ל ומקינטה ולפתוח את החושים עם קפה חזק ומעורר. 

מכאן נמשיך ברכיבה על השביל המסומן בכחול, כשהמגמה הכללית היא מזרחה ולמעלה. השביל רחב מאד ומזמין שימוש חופשי בגז. המרחבים מפתים אבל שימו לב: אופי השביל לא מאפשר לצמיגים אחיזה רבה בקצב מהיר, אז רכבו בזהירות וברגישות.

הר חירן מזמין עם שבילים רבים שמטפסים לפסגתו

אחרי כמה פיתולים ארוכים שיקחו אותנו הרחק לגובה, נגיע לפניה חדה שממוקמת מול הכתף הבולטת של הר חירן, ולפניה שבילים רחבים המטפסים מעלה. מי שרצה לאתגר את עצמו ואולי להוסיף צלקות של כבוד לאופנוע מוזמן להמשיך כאן לטיפוס על החירן. השבילים עצמם, מדורדרים ומסולעים, ולקראת סופם משובצים במדרגות בעיתוי הכי פחות נוח, רגע לפני שמגיעים לפסגה והתנופה כבר לא קיימת. זהו קטע מאתגר בהחלט לאדם ולמכונה שהוא רוכב עליה – קחו לתשומת לבכם.

מבט פנורמי מסביב מגלה ערב-רב של שבילים שמציעים מגוון סוגי עליות וזוויות שיפוע. האיזור הוא לונה פארק של ממש לרוכבי שטח, ומפנק בהיצע יפה של סינגלים שמתאימים לאופנועים וגם אופני הרים. המקום אינו שמורה או שטח אש והמקומיים מנצלים זאת היטב.

המון שבילים לא מסומנים – חלקם סינגלים מסקרנים מאד

מכאן נמשיך בחזרה לשביל הכחול, הממשיך מזרחה כשמשמאל נפרש הנוף של דרום הר חברון. קשת ארוכה בשביל מסובבת את חורבת יתיר מצפון ומביאה עד לצומת עם סימון שבילים אדום. הסקרנים שבינינו ישמחו לעצור לביקור קצר בחורבת יתיר, שריד ארכיאולוגי לעיר המוזכרת כאחת מערי המקלט בתנ"ך. תמצאו שם בורות מים, קשתות וחדרים של ממש שלא זכו כמעט להיחקר לעומק. 

בנקודת המפגש בצומת נפרדנו לזמן קצר מהשביל הכחול לטובת זה האדום, כדי להנות מהרכיבה הנעימה במעבה יער יתיר. יער זה הוא היער הנטוע הגדול ביותר בישראל. השילוב של סבך עצי אורן בוגרים וצפופים עם גובה של מעל 600 מטרים מעל לפני הים מייצר אקלים משובח וצונן בכל ימות השנה. נרכב כשני קילומטרים מזרחה על השביל האדום, עד לצומת הממוקמת בין שתי גבעות מיוערות. מכאן נפנה ימינה לכיוון דרום ונמשיך למשך קילומטר וחצי בערך עד למפגש חוזר עם השביל המסומן בכחול. 

בנקודה זו תופיע למולנו גבעה עגולה ומזמינה, מי שיחליט לטפס עליה, יזכה לתצפית מרשימה של 360 מעלות. שימו לב שאין בנקודת הנוף מחסה, והרוחות עלולות להיות חזקות למדי. במהלך הטיפוס עצמו תתמודדו עם דרדרת, מדרגות סלע בינוניות ומשטחי סלע גדולים – תפריט בריאותי לכל דיאטת GS מזינה – ולקינוח, הפוגה קלה בנוף פתוח ומרהיב.

מכאן נצלול במורד בחזרה לשביל הכחול, עליו נמשיך לחצייה זהירה של כביש היער הפנימי. אם אתם זקוקים למנוחה, זו הנקודה לעצור בה ולהנות משולחנות פיקניק וגם ברז מים פעיל. נהדק את השלייקעס וניפגש שוב בשביל המסומן באדום, שמתחיל רשמית בצומת שמול בית היערן. שימו לב שלא לטעות ולפנות מוקדם מדי בסימון של שביל ישראל, שיביא אתכם אל היעד בדרך יעילה פחות. סימון השבילים האדום ממשיך במסע יפהפה בתוך היער, ומי שמרגיש כאן כבר בנוח יכול בקלות רבה לצאת למסע חקירות מדליק ברשת השבילים העניפה שחוצה אותו.

פרק השטח במסלול שלנו מסתיים מול השער האחורי של הישוב הר עמשא, בגובה של מעל 800 מטרים מעל לפני הים. שימו לב שהשטח מכאן מזרחה הוא כבר שמורת טבע הסגורה לכלי רכב. אם תרצו להנות מפריחת החלמוניות המפורסמת שלה, תצטרכו לצעוד לשם רגלית במגפי הרכיבה. 

המשכנו? המשכנו. סדרת פיתולים קצרה דרך הכרמים הציוריים של האיזור תביא אותנו לצומת T של כביש חקלאי. אפשר להמשיך לערד אם פונים ימינה לכביש 80 שלוקח אל לכביש 31 דרך תל ערד ומשם שמאלה לערד עצמה.

חרבת יתיר שאף מוזכרת בתנ"ך ומעולם לא נחקרה

אנחנו פנינו בצומת ה-T שמאלה ומעט לאחר מכן ימינה למפגש עם כביש 316. זהו לא כביש מוכר במיוחד, וטוב שכך – כי זה אחד מכבישי הרכיבה המהנים ביותר בארץ. הוא מאפשר מהירות מאוזנת ומושלמת ובהחלט דורש עירנות. הכביש יחזיר אותנו מערבה במורד ההר וגם בו נקודת עצירה מומלצת לאינדיאנה ג'ונסים שבינינו: בית הכנסת של חרבת ענים. זהו בית כנסת עתיק, עתיר קשתות ובורות מים, שמוזכר גם הוא בספר יהושע. 

מכאן מספיק גז אחד קצר ומגיעים שוב לצומת T, בה פונים שמאלה וממשיכים בזרימה בין הפיתולים המפנקים של הכביש בתוך היער. חולפים על פני צומת הכניסה לבית היערן ומשאירים את היער במראה האחורית. השטח נפתח, ומשני צידי הכביש תוכלו לראות יישובים של הפזורה הבדואית. זה המקום לשים לב ולהיזהר מתנועת הולכי רגל ועדרי צאן, שעלולים לצוץ ולהפתיע מדי פעם.

הכביש ממשיך לזרום במורד, ואחרי פניה של 90 מעלות שמאלה יתגלה מולנו הישוב הבדואי חורה. מכאן ועד למפגש עם כביש 31 כבר פוגשים בתנועה עירנית של רכבים, הולכי רגל וילדים. נמשיך ברכיבה זהירה ועירנית עד לחזרה לכביש הראשי, ונחזור הביתה עייפים אבל הכי מרוצים שאפשר.

191 צפיות

To top