אוצר בלום
כרוכבים ותיקים שמאחוריהם שנים ארוכות של סיבובי מצערות, אתם בטח כבר מכירים את המכאניקה בסיסית של עבודת הבלמים: המרה של אנרגיה קינטית לחום באמצעות חיכוך. רפידות הבלימה שמשולבות בקליפרים נצמדות לדיסק בעוצמה ברגע המשיכה על מנוף הבלם, הצמדה שיוצרת חיכוך בין הרפידות לדיסק, וזה מצידו מפיק חום רב מהאנרגיה שנאצרת בו. כמה חום? מספיק כדי להדליק סיגריה ואפילו לגרום לדיסק לזהור בחשיכה.
קבלו רקע קצר כדי ליישר קו בין רמות הידע. במצב רגיל הרוח נושבת קרירה והדיסק מתקרר ומפזר את החום לאוויר בהדרגה, אבל מה נעשה אם פניה רודפת פניה והמסלול שלפנינו מפותל במיוחד? נרצה להיפטר כמה שיותר מהר מהחום, כדי להכין את המערכת לבלימה הקרובה ולכל אלה שיבואו מיד לאחריה. כאן נכנסים לתמונה החורים והחריצים שבדיסק, שתפקידם העיקרי הוא לזרז את תהליך הקירור ולמנוע מצב של התחממות יתר. החורים והחריצים מגדילים את שטח הפנים של הדיסק ומאפשרים זרימת אוויר מוגברת לצינון מהיר ככל האפשר. דרך נוספת להגדיל את שטח הפנים היא על ידי הגדלת קוטר הדיסק – דבר המאפשר גם שימוש ברפידות בלימה גדולות יותר.
למה זה כל כך חשוב? התחממות יתר של הדיסקים עלולה לגרום לתופעה המכונה brake fade. זהו מצב שבו הבלמים מאבדים מיכולת האחיזה שלהם בגלל עליית טמפרטורה משמעותית. בנוסף, שינויים חדים ומהירים מדי בטמפרטורה עלולים לגרום אפילו לעיוות הדיסק, במיוחד אם מדובר בחלף לא איכותי שעשוי מחומר גלם פשוט. גם במקרה של פרימיום דה לה פרימיום דוגמת BMW MOTORRAD, נרצה לדעת שהבלמים שומרים על טמרפטורה מאוזנת יחסית, כדי שהתפקוד שלהם – והבטיחות שלנו – לא ייפגעו.
בעיית גזים
בעת בלימה אינטנסיבית, ובמיוחד במצבים של בלימות חזקות מאד או ארוכות מאוד, נוצרים גזים במרווח הזעיר שבין פני השטח של הדיסק ורפידות הבלימה. גזים אלה עלולים להילכד בין הרפידות והדיסק, וליצור שכבת חיץ המקטינה את היכולת של הבלמים לפעול בצורה אפקטיבית (כשאין מגע בין הרפידה לדיסק לא נוצרים חיכוך והאטה). במאמר מוסגר, סמכו על חוקי מרפי שזה יקרה ברגע הכי לא מתאים ותמצאו את עצמכם שולפים דשא מהראדיאטור אחר כך.
גם כאן שמור תפקיד לחורים ולחריצים שעל פני הדיסק. אלה מאפשרים שחרור של הגזים מהשטח שבין רפידות הבלם לדיסק, וכך שומרים על מגע ישיר ואפקטיבי ביניהם. הדבר תורם לשיפור משמעותי באפקטיביות הבלימה, שמרגישים במיוחד ברכיבות מאומצות, בתנאי קיצון של בלימות חוזרות ונשנות במורדות ארוכים וכמובן ברכיבות מסלול.
חורצים גורלות
אם אתם רוכבים בגשם ו/או בשטח הבלמים שלכם זקוקים לתשומת לב יתרה. בוץ, רפש ומים עלולים להצטבר על פני הדיסק ולהשפיע לרעה על עוצמת הבלימה. רטיבות או לכלוך עלולים לגרום להפחתת האחיזה בין הצלחת לרפידות הבלם, וגם כאן מגיעים לעזרתנו החורים והחריצים. אלה מאפשרים ניקוז מים ולכלוך מפני השטח של הדיסק, ויוצרים מעין אפקט של ניקוי עצמי בתנועה. כך הם מסייעים לנו לבלום טוב יותר ויציב יותר גם ברכיבות רטובות ומלוכלכות במיוחד.
עוד יתרון חשוב למבנה הדיסק המחורר הוא הפחתת המשקל הכולל שלו. החומרים המוסרים ליצירת החורים והחריצים מפחיתים את המסה הכוללת, והמשקל המופחת משפר את תגובתיות הבלמים ומפחית את עומס האינרציה שפועלת על הגלגלים ואפילו על המתלים. זה אולי נשמע כמו עיסוק בקטנות, אבל חשוב במיוחד לאופנועים ספורטיביים, בהם כל גרם תורם לחידוד הביצועים ולשיפור התגובתיות.
ומה קורה ברכב?
ברכב, מערכת הבלימה מתמודדת עם אתגרים דומים – אך בסביבה הרבה יותר סלחנית. בניגוד לאופנוע, לרכב יש שטח פנים גדול יותר לאחיזה, בזכות ארבעת הגלגלים שמספקים יותר חיכוך עם הקרקע. המשמעות עבורינו: אופנוע רגיש הרבה יותר להחלקות, במיוחד כשהכביש רטוב או מלוכלך.
גם בכל הקשור לבלמים עצמם, ההבדל בין אופנוע לרכב קיים בהחלט. בעוד שבמכונית, מערכת הבלמים סגורה ומוגנת יחסית מפני גשם, לכלוך ובוץ – באופנוע, הדיסקים והקליפרים חשופים לחלוטין לאיתני הטבע. המשמעות היא שגם השפעת מזג האוויר על בלמי האופנוע דרמטית בהרבה, מה שמגביר את החשיבות של מערכת בלימה איכותית ומותאמת לתנאי השטח.
מבוכנה אחת לשתי בוכנות
בואו רגע נדבר על הקליפרים, הלוא הם האלמנטים שמחזיקים את רפידות הבלימה. הקליפרים הם הצד השני של מערכת הבלימה, הפועלת לפי עיקרון הידראולי פשוט למדי. בצד הידית הימנית של הכידון ממוקמת בוכנה הלוחצת על נוזל בלמים שבצינור. הנוזל אינו נדחס בלחיצה (למה? כי פיזיקה!), ובמקום זה מפעיל לחץ בצידו השני של צינור הנוזל על בוכנה שנמצאת בקליפר. הבוכנה נעה קדימה ומצמידה את הרפידות לדיסק – ואנחנו מקבלים בלימה. הקליפרים הראשונים צוידו בבוכנה אחת גדולה, אבל עם השנים והפיתוחים עלה מספר הבוכנות, והקוטר שלהן ירד. כך קיבלנו קליפרים מודרניים שמכילים שתי בוכנות ואפילו יותר. כך מתאפשר להתקין רפידות בלימה גדולות ובעלות שטח פנים רחב יותר (שמעניק יותר חיכוך ובלימה) וגם ליצור לחץ אחיד ופרוגרסיבי על שטח רב יותר של הרפידה.
ואיך זה במכוניות? סוג הקליפרים ואופן פעולתם משתנה מאוד מדגם לדגם. ככל שהרכב כבד יותר, כך מערכת הבלמים חייבת להתמודד עם עצירת מסה גדולה יותר.
ABS זה טוב
BMW MOTORRAD הייתה היצרנית הראשונה ששילבה מערכת ABS – ובשמה המלא, Anti-lock Braking System – באופנועים. הדורות החדשים של המערכת הזו יודעים להתמודד עם מצבים רבים ומגוונים יותר. לדוגמה, בלימה בסיבוב נחשבה בעבר ל-NO NO קיצוני, והפכה בזכות ה-ABS לבטוחה בהרבה. מה היא עושה בעצם? תפקיד ה-ABS הוא למנוע נעילת גלגל בעת בלימה, וכך להשאיר לרוכב יכולת תמרון ומעט אחיזה ושליטה בסיטואציה. גלגל נעול, שאינו מסתובב, עונה רק לחוקי הפיזיקה והוא עבד של האינרציה, ולעומתו גלגל שעדיין מסתובב ניתן להיגוי. חשוב לדייק: ABS לא מקצרת את מרחק הבלימה, אבל כן מאפשרת תמרון התחמקות וגם תפחית את סכנת החלקה במצבים מסויימים, למשל בבלימה על כביש שמנוני מסולר שדלף או בגשם פתאומי.
הפעם, באופנוע וברכב המערכת עובדת דיי דומה. בין אם על שני גלגלים או ארבעה, מערכת ה-ABS פועלת באותו עיקרון: חיישנים מזהים כאשר גלגל עומד להינעל, והמערכת משחררת ומפעילה מחדש את הבלמים במהירות הבזק כדי למנוע את הנעילה. עם זאת, באופנועים האתגר גדול יותר: רוכב צריך לשמור על יציבות ושיווי משקל, מה שהופך את פעולת ה-ABS לקריטית במיוחד.
ABS PRO – כי אחרי שהצבנו אותו, לא נסתפק בסטנדרט
בלימה חזקה במהלך פנייה היא אחד המצבים המאתגרים ביותר לרוכב – אפילו לרוכבים מנוסים. בזמן שהאופנוע בהטיה, נעילת גלגל עלולה לגרום ליישור פתאומי של הכלי (stand-up) ואובדן שליטה.
כאן נכנסת לתמונה מערכת ABS PRO של BMW.
שלא כמו ה-ABS הרגיל, שפועל רק לאחר שזוהתה נעילת גלגל (מה שעלול להיות מאוחר מדי בזמן הטיה), מערכת ABS PRO מזהה מראש את הסיכון – עוד לפני שהגלגל ננעל.
באמצעות ניתוח של עוצמת הבלימה וזווית ההטיה, המערכת מבצעת התאמה חכמה של עוצמת הבלימה, כך שהכוח שייושם יהיה מדורג וזהיר.
התוצאה: שמירה על יציבות האופנוע, ומאפשרת לרוכב להמשיך לשלוט בכלי – גם בסיטואציות קצה כמו בלימת פתע בסיבוב. זהו צעד נוסף בהגברת הבטיחות, אך לא פחות חשוב – גם בשיפור חוויית הרכיבה.
צף צפים
מושג אחרון ששווה להכיר הוא ידידנו הדיסק הצף, שמככב בחלק מאופנועי BMW MOTORRAD. מי ומה הוא? דיסק העשוי משני חלקים עיקריים: ליבה המחוברת לחישוק ומשטח חיכוך שזה הדיסק עצמו. ביניהם ממוקמות טבעות או פלאחים ממתכת שהלחץ הוא הדבר היחיד המחזיק אותם יחד. כשהמערכת קרה, הדיסק מתפקד כמו דיסק קשיח ומספק בלימה אחידה ועקבית. הקסם האמיתי קורה כשהקצב עולה והדיסק מתחמם. אי אז הסגסוגת שלו מתרחבת מעבר לגודל הליבה, ומאפשרת לדיסק לצוף. צרכי החומר בתגובה לטמפרטורה הגבוהה ולכוחות הפיזיקליים המשוגעים המופעלים עליו. למה זה טוב? זהו מבנה דיסק שמונע עיוותים גם במצבי קיצון ומעניק לרוכב לקבל בלימה עקבית ויעילה על פני טווח רחב של עומסים וטמפרטורות.
השורה התחתונה
עשו לעצמכם טובה ותרגלו בלימות במגרש סגור, תופתעו לגלות בכמה אפשר לקצר את מרחק הבלימה. ועוד משהו קטן, שמרו על עצמכם, אנחנו לא רוצים לאבד קוראים.